Blog

Almérési kötelezettség és energiahatékonyság

01.10.2024.
5 mins
Miről lesz szó?

Az almérési kötelezettség olyan jogszabályi előírás, amely különösen fontos az energiaintenzív iparágak számára, ahol a nagyméretű berendezések és energiaigényes folyamatok rendszeres monitorozása elengedhetetlen a költséghatékonyság és fenntarthatóság érdekében. A Wenerate szoftver kifejezetten arra lett kifejlesztve, hogy megfeleljen ezeknek a jogszabályi követelményeknek, miközben jelentős energiamegtakarítási lehetőségeket biztosít a vállalatok számára.

Miért fontos az almérés?

_________________________________

Az almérők pontosan mérik az egyes nagyfogyasztású berendezések energiafelhasználását, ami alapvető fontosságú az energetikai korszerűsítések eredményeinek igazolásához. A Wenerate platformja nemcsak adatokat gyűjt és tárol, hanem mesterséges intelligenciával elemzi azokat, így automatikus jelentéseket és javaslatokat készít az energiahatékonyság növelésére. A rendszer segítségével a vállalatok akár 5-15%-os energia- és költségmegtakarítást is elérhetnek anélkül, hogy további beruházásokra lenne szükség​.


Milyen cégekre vonatkozik a kötelezettség?

_________________________________

Az 1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet alapján a vállalatoknak kötelező almérőket telepíteniük, ha a villamosenergia-fogyasztás nem határozható meg pontosan a berendezés beépített teljesítménye alapján. A jogszabály szerint az 50 kW-nál nagyobb villamos teljesítményű eszközöknek almérést kell biztosítaniuk, beleértve a hőtermelő és klímaberendezéseket is​.

A rendelet 2020. január 24-én lépett hatályba, melynek célja, hogy az energiaintenzív iparágakban pontosan mérhető legyen az energiafelhasználás. Az érintett vállalkozások közé tartoznak azok a gazdálkodó szervezetek, amelyeknek az éves végső energiafelhasználása meghaladja a 400.000 kWh villamos energiát, a 100.000 m³ földgázt, vagy 3.400 GJ hőmennyiséget a tárgyévet megelőző 3 év átlagában [1.§].


Milyen gépeket, berendezések, üzemegységeket kell mérni almérővel?

_________________________________

2022. január 1-től:

Az alábbiakhoz szükséges almérő telepítése:

  1. 50 kW-nál nagyobb névleges teljesítményű önálló villamos berendezések, amelyek az utóbbi három év átlagában legalább 1000 üzemórát működtek (például kompresszorok, motorok, szivattyúk, egyéb hajtások és technológiai berendezések, gépek – mint présgépek, hegesztők, feldolgozóipari gépek stb.) [3.§ (1.a)];
  2. 70 kW-nál nagyobb névleges teljesítményű hőtermelő és klímaberendezések, amelyek az utóbbi három év átlagában legalább 1000 üzemórát működtek (például VRV rendszerek, hőszivattyúk, kemencék) [3.§ (1.b)];
  3. Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás vagy felújítás esetén TAO-kedvezmény igénybevételekor a beruházással érintett villamosenergia-felhasználási ponton;
  4. Mérni szükséges azokat a berendezéseket is, amelyek egy betáplálási ponton keresztül kapják az áramot, és technológiai sorban vannak (például gép, gépsor, gyártósor, üzemcsarnok, esetenként épület is), ha a legnagyobb egyidejű teljesítményigényük meghaladja a 100 kW-ot [3.§ (2)].


Fontos! A 1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet alapján kivételeket képeznek:

  • Üzemidő alapján: Nem kell almérőt felszerelni, ha a berendezés éves üzemideje az elmúlt három év átlaga alapján nem éri el az 1000 órát [3.§ (3)].
  • Működési jellemzők alapján: Mentesülnek azok a berendezések, amelyek üzemidejük során gyakran alacsonyabb teljesítménnyel működnek vagy leállnak, amit nem rögzít az üzemóra-számláló [3.§ (4)].
  • 10 MW feletti felhasználási helyek: Legalább 10 MW teljesítményű helyeken nem szükséges almérő, ha van ISO 50001 tanúsítvány és a technológiai sor mérése biztosított [3.§ (5)].
  • Bányászati létesítmények: A bányászati törvény hatálya alá tartozó létesítményekben nem kell almérőt telepíteni, ha a vállalat rendelkezik ISO 50001 tanúsítvánnyal, és a fogyasztási adatokat negyedórás bontásban, származtatott formában gyűjtik és tárolják [3.§ (6)].


Hogyan tud segíteni a Wenerate?

_________________________________

A Wenerate almérő rendszere megfelel a vonatkozó jogszabályi előírásoknak, biztosítva a vállalatok számára az energiafelhasználás valós idejű monitorozását és részletes adatelemzését. Továbbá képes azonnali értesítéseket generálni működési rendellenesség vagy anomália esetén, ezáltal elősegítve a hatékony beavatkozást és az energiahatékonyság folyamatos optimalizálását. Az almérési pontok integrációja révén pedig a vállalatok könnyen megfelelhetnek az energetikai és jogszabályi előírásoknak, elkerülve a felesleges leállásokat és működési zavarokat.


Az almérési adatok hasznosítása az EKR-ben

Az energetikai korszerűsítési rendszerek (EKR) szempontjából az almérések nélkülözhetetlenek az energiamegtakarítás igazolásához. A Wenerate platform lehetőséget biztosít arra, hogy az energiakorszerűsítések pontos megtérülését valós adatokkal támasszák alá, ami különösen fontos az egyedi, nem katalógus alapú EKR esetében. A rendszer használatával a cégek könnyen nyomon követhetik az energiafogyasztás csökkentését és a megtakarításokat, így optimalizálva a fenntarthatósági stratégiáikat​.

TAO-kedvezmény audit: A TAO-kedvezmény audit során kiemelten fontos az almérő rendszer telepítése, mivel az almérők precíz mérési adatokat biztosítanak az energiafelhasználásról. Ezek az adatok alapvetőek a kedvezmények érvényesítésében és lehetővé teszik a pénzügyi előnyök optimalizálását. Az almérők által nyújtott pontos és részletes információk segítik a vállalatokat abban, hogy maximálisan kihasználják a TAO-kedvezmények nyújtotta lehetőségeket.


Ön tudta?

_________________________________

Minden 2021. január 1. és 2023. június 24. között átadott energiamegtakarítással járó beruházás, fejlesztés vagy korszerűsítés alkalmas lehet az EKR keretében történő elszámolásra. Ez azt jelenti, hogy még a korábban megvalósított projektek is jelentős bevételt hozhatnak, ha megfelelően dokumentáljuk és elszámoljuk őket az EKR rendszerben. 

Töltse ki ingyenes kérdőívünket, és tudja meg, hogy Ön jogosult-e extra bevételre az energiahatékonysági beruházásaiból! Kitöltöm a kérdőívet!

Ha szeretne többet megtudni a rejtett bevételi lehetőségről, olvassa el a “Használja ki az EKR nyújtotta pénzügyi lehetőségeket!” című blogunkat. További információkat az EKR-ről pedig a “TOP 5 EKR tudnivaló” bejegyzésünkben talál.


Amennyiben cégének segítségre lenne szüksége az almérési kötelezettségek teljesítésében, vagy kérdése merült fel, kérjen ingyenes online konzultációt munkatársunktól az alábbi linken, vagy érdeklődjön e-mailben a hello@wenerate.com címen. [IDŐPONTOT FOGLALOK]



Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérdés esetén munkatársaink állnak rendelkezésére