Blog

Az európai klíma szabályozások hatása a vállalatokra és az energiahatékonyság szerepe

29.08.2024.
4 mins
Miről lesz szó?

Az Európai Unió klímavédelmi törekvései jelentős változásokat hoznak a vállalatok működésében. A vállalati fenntarthatósági jelentéstételről szóló irányelv (CSRD - ​​Corporate Sustainability and Responsibility Directive), amely 2023 januárjában lépett hatályba és 2024-től már kötelező érvényű a nagyvállalatok számára, új fejezetet nyit a fenntarthatósági jelentések terén. A CSRD célja, hogy javítsa a jelentések minőségét, összehasonlíthatóságát és megbízhatóságát az EU-ban.


A CSRD és az ESRS

___________________________

A CSRD bevezetése az európai fenntarthatósági jelentési szabványok (ESRS - European Sustainability Reporting Standards) alkalmazásával történik, amelyek részletes iránymutatást nyújtanak a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG - Environmental, Social, and Governance) tényezők jelentéséhez. Az ESRS tíz témakört ölel fel, beleértve a klímaváltozást, a biológiai sokféleséget, a szennyezést, a vízgazdálkodást, a munkavállalókat és az üzleti magatartást. A kettős lényegesség elve alapján a vállalatoknak nemcsak a saját működésük környezeti és társadalmi hatásait kell figyelembe venniük, hanem azt is, hogy ezek a külső tényezők hogyan befolyásolják pénzügyi teljesítményüket.


Kihívások és megoldások

___________________________

A CSRD jelentős kihívásokat támaszt a vállalatok elé, különösen a teljes értéklánc átláthatóságának biztosítása terén. A jelentéseknek a múltbeli teljesítmény értékelése mellett előretekintőnek is kell lenniük, bemutatva a vállalat rövid, közép- és hosszú távú terveit, valamint az abszolút üvegházhatású gázkibocsátás csökkentési céljait. Az adatok gyűjtése és kezelése, különösen a komplex beszállítói láncok esetében, komoly kihívást jelenthet. A szoftveres megoldások alkalmazása elengedhetetlen a hatékony és pontos adatkezeléshez, mivel a manuális módszerek, például a táblázatok használata, időigényesek és hibalehetőségeket rejtenek magukban.


Energiahatékonyság és ISO 50001

___________________________

Az energiahatékonyság javítása kulcsfontosságú a CSRD követelményeinek való megfeleléshez és a vállalati fenntarthatósági célok eléréséhez. Az ISO 50001 energiairányítási szabvány bevezetése és betartása segíthet a vállalatoknak optimalizálni energiafelhasználásukat és csökkenteni környezeti hatásukat. Az energiairányítási szoftverek kulcsszerepet játszanak az ISO 50001 szabvány szerinti energiairányítási rendszer kialakításában és működtetésében. Ezek az eszközök lehetővé teszik az energiafogyasztás részletes monitorozását és elemzését, valamint a megtakarítási lehetőségek azonosítását.


Felkészülés a jövőre

___________________________

A vállalati fenntarthatósági jelentéstételi irányelv (CSRD) várhatóan 2027-ig mintegy 50 000 európai vállalatot érint majd. Ez a szabályozás új kihívások elé állítja a cégeket, amelyeknek fel kell készülniük a részletes fenntarthatósági jelentéstételre. E feladat sikeres teljesítéséhez elengedhetetlen a vállalaton belüli szoros együttműködés és a megfelelő eszközök alkalmazása.

Ebben a komplex helyzetben kiemelkedő szerepet kap a hatékony adatgyűjtés és -kezelés, valamint az energiahatékonyság javítása. A Wenerate szoftver éppen ezekre a kulcsfontosságú területekre kínál innovatív megoldást. Ez a korszerű platform egyesíti magában az energiairányítási rendszer és az intelligens adatkezelő előnyeit, így átfogó támogatást nyújt a vállalatok számára.

A Wenerate-tel a cégek nem csupán egy szoftveres megoldásba fektetnek be, hanem egy olyan eszközt kapnak kézhez, amely célzottan segíti energiagazdálkodási törekvéseiket. A platform optimalizálja a vállalati folyamatokat, lehetővé teszi az energiafelhasználás valós idejű követését és elemzését, ami végső soron jelentős megtakarításokat eredményez.

Ez a komplex megközelítés lehetővé teszi a cégek számára, hogy megfeleljenek a CSRD követelményeinek, miközben azonnali és hosszú távú stratégiai döntéseket hozhatnak hatékonyságuk növelése érdekében. A Wenerate így nem csupán egy szoftver, hanem egy stratégiai partner a vállalatok fenntartható és hatékony működésének kialakításában.


A klímaszabályozások hatása a vállalatokra közvetlen és közvetett is lehet. A CSRD-nek való megfelelés és az energiahatékonyság javítása nem csupán a jogszabályi kötelezettségek teljesítését jelenti, hanem versenyelőnyt is jelenthet a vállalatok számára. A fenntarthatósági törekvések elősegíthetik a vállalatok pozitív megítélését az ügyfelek, a befektetők és a társadalom szemében.


Tegye meg az első lépést a fenntarthatóság felé, és optimalizálja vállalata energiafelhasználását a Wenerate segítségével. Lépjen velünk kapcsolatba a hello@wenerate.com címen, vagy kérjen ingyenes online konzultációt munkatársunktól az alábbi linken. IDŐPONTOT FOGLALOK




Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérdés esetén munkatársaink állnak rendelkezésére