Blog

Az új ESG szabályozások hatásai: Hogyan készüljenek fel a vállalatok a fenntarthatósági kihívásokra?

22.08.2024.
3 mins
Miről lesz szó?

Az ESG (Environmental, Social, Governance) jelentősége rohamosan növekszik, és a vállalatok számára is egyre fontosabbá válik, hogy megfeleljenek az új fenntarthatósági követelményeknek. Az egyik legfrissebb kormányrendelet, amely részletesen szabályozza az ESG-beszámolók, minősítők és szoftverek nyilvántartását, komoly hatással lesz a vállalati gyakorlatokra.

Az új ESG-rendeletek a legfrissebb Magyar Közlönyben találhatók, amelyek tisztázzák a fenntarthatósági jelentésről és minősítésről szóló kötelezettségeket. Ebben a blogban bemutatjuk, hogyan befolyásolják ezek a szabályozások a vállalatokat, és hogyan készülhetnek fel a változásokra.


Mit kell tudniuk a vállalatoknak?

___________________________

Az új ESG-rendeletek célja, hogy növeljék a fenntarthatósági adatok átláthatóságát és megbízhatóságát. Az egyik legfontosabb változás, hogy a vállalatoknak kötelező lesz ESG-beszámolóikat egy központi nyilvántartásban rögzíteniük. Ez a nyilvántartás lehetővé teszi, hogy a szabályozó hatóságok, befektetők és más érintettek hozzáférjenek a vállalatok fenntarthatósági teljesítményéről szóló adatokhoz. Ezzel nemcsak a vállalatok iránti bizalom nő, hanem versenyelőnyt is szerezhetnek a piacon.

Az új szabályozások a beszámolók tartalmára is hatással vannak, ugyanis a vállalatoknak részletesebb és átláthatóbb információkat kell nyújtaniuk tevékenységeik környezeti, társadalmi és irányítási vonatkozásairól. Ezen adatok közé tartozik például a szén-dioxid-kibocsátás, az energiafelhasználás és a munkahelyi sokszínűség.


ESG-minősítők és szoftverek: Új követelmények

___________________________

Az ESG-minősítők, akik a vállalatok fenntarthatósági teljesítményét értékelik, szintén szigorúbb szabályozás alá kerülnek. Az új rendelet előírja, hogy az ESG-minősítőknek regisztrálniuk kell magukat egy hivatalos nyilvántartásban, és biztosítaniuk kell, hogy értékelési módszereik átláthatóak és objektívek legyenek. Ez biztosítja, hogy a befektetők és más piaci szereplők megbízható információkhoz jussanak, és megfelelően tudják értékelni a vállalatok fenntarthatósági teljesítményét.

Az ESG-szoftverek szintén szabályozás alá kerülnek, hiszen ezek a rendszerek alapvető szerepet játszanak az ESG-adatok gyűjtésében és kezelésében. A szoftvereknek biztosítaniuk kell az adatok pontosságát és biztonságát, és meg kell felelniük a jogszabályi előírásoknak. Az új rendeletek célja, hogy az ESG-adatkezelés minden szempontból megfeleljen a legmagasabb követelményeknek és megbízható információkat nyújtson.


ESG tanácsadás: Új szabályok, új lehetőségek

___________________________

Az ESG tanácsadók számára is új előírásokat vezettek be, amelyek biztosítják, hogy a vállalatok a legjobb szakértői támogatást kapják. A tanácsadóknak nemcsak a legfrissebb szabályozásoknak kell megfelelniük, hanem képzéseik során is biztosítaniuk kell a magas szintű szakmai felkészültséget.

Ez különösen fontos a vállalatok számára, hiszen a tanácsadók segíthetnek abban, hogy az új ESG-rendeleteknek való megfelelés zökkenőmentesen történjen. Az ESG kérdőív hasznos eszközként szolgálhat az adatok precíz és teljes körű gyűjtéséhez.


Az új ESG-rendeletek komoly kihívásokat jelentenek a vállalatok számára, de egyúttal lehetőséget is biztosítanak a fenntarthatósági gyakorlatok megerősítésére és a piaci versenyelőny megszerzésére. A Wenerate-nél azon dolgozunk, hogy segítsük ügyfeleinket ezeknek az új kihívásoknak a leküzdésében és a legfrissebb előírásoknak való megfelelésben.

Lépjen velünk kapcsolatba a hello@wenerate.com e-mail címen, vagy foglaljon ingyenes konzultációs időpontot, ha kíváncsi, hogyan segíthetünk vállalatának a legfrissebb előírások betartásában.  [IDŐPONTOT FOGLALOK]

További információk és az adatok pontos értelmezése érdekében célszerű az ESG kérdőív alkalmazása, amely elősegíti a szükséges adatok precíz összegyűjtését és jelentésbe foglalását.


Forrás: magyarkozlony.hu


Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérdés esetén munkatársaink állnak rendelkezésére