Blog

Bemutatkozik az új tőzsde – Indul az energiamegtakarítások szervezett piaci kereskedelme

05.03.2024.
1 min

Miről lesz szó?

A CEEGEX Zrt. földgáz-piaca mellett 2024-től új tőzsdével támogatja az energiamegtakarítások térnyerését és a klímasemleges jövő kialakítását.

A szervezett piac indulása új korszakot nyit a hitelesített energiamegtakarítások adásvételében, közvetlen ösztönzőként szolgál a hazai energiahatékonyság fejlesztéséhez és a klímasemleges jövő megalapozásához. Hasznos szerepet vállal az energiaátmenetben, hiszen átlátható keretek között teremt kereskedési lehetőséget az energiahatékonysági beruházásokat végrehajtó minden piaci szereplő számára.

A tőzsdei kereskedés számára kialakított biztosító felületet és klíring rendszert a CEEGEX Zrt. hozta létre. A negyedéves rendszerességgel esedékes aukciók közül a legelsőt 2024. február 27-én tartották meg.

Tőzsdei tagságot 23 szereplő váltott ki, összesen több mint 800 millió forint vevői biztosítékot helyeztek el. Az első aukción végül mintegy 13 ezer gigajoule (GJ) megtakarítás cserélt gazdát, a rövid élettartamú megtakarítások (pl. szemléletformálás) esetén gigajouleonként 10 000 forintos, a legalább 3 éves élettartamú megtakarításoknál (pl. fűtéskorszerűsítés, épületszigetelés) 12 850 forintos áron.

A CEEGEX megkezdte a felkészülést a májusra tervezett következő negyedéves aukcióra. A tőzsdéhez a cég honlapján keresztül folyamatosan csatlakozhatnak az érdeklődők.

Hatalmas előrelépést jelent ez a magyar energiahatékonysági piacon, mivel ösztönzi az energiamegtakarítást célzó beruházásokat, ami segít elérni klímacéljainkat.

Források: https://azuzlet.hu/uj-tozsden-lehet-kereskedni/

https://ceegex.hu/uploads/EKR/Sajtokozlemeny



Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérdés esetén munkatársaink állnak rendelkezésére