Blog

Használja ki az EKR nyújtotta pénzügyi lehetőségeket!

02.08.2024.
4 mins
Miről lesz szó?

Tudta, hogy a 2021-2023 között megvalósított energiahatékonysági beruházásai után akár több millió forint extra bevételre is jogosult lehet? Olvasson tovább, és tudja meg hogyan!

Az energiahatékonyság fontosságáról sokat hallani manapság, de kevesen tudják, hogy a megvalósított energiahatékonysági beruházások extra bevételt is jelenthetnek a vállalkozások számára. Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) keretében most lehetőség van az energiahatékonysági projektekből származó megtakarítások elszámolására, amely jelentős pénzügyi előnyt biztosíthat a cégek számára a jelenlegi gazdasági környezetben.

A blog végén lévő kérdőívből megtudhatja, hogy az Ön cége is jogosult-e extra bevételre az energiahatékonysági beruházásaiból!


Mi is az EKR?

___________________________

Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) célja, hogy ösztönözze a vállalkozásokat az energiahatékonysági beruházások megvalósítására, ezáltal csökkentve az energiafogyasztást és a környezeti terhelést. Ennek keretében a vállalkozások az energiahatékonysági beruházásaikból származó energiamegtakarítást pénzügyileg elszámolhatják, és így extra bevételre tehetnek szert. Az EKR-ben elszámolható beruházások lehetőséget nyújtanak arra, hogy a fejlesztési költségek akár 30%-a is megtérüljön.


További bevételi lehetőségek

Az EKR által nyújtott előnyök messze túlmutatnak a költségmegtakarításon! Egy ügyfelünk példáján keresztül jól látható, hogy a 2021 és 2023 között megvalósított öt fejlesztésből összesen 20 millió forint extra bevételt sikerült elérnünk. Ez az összeg jelentős versenyelőnyt biztosít, amelyet most visszaforgathat vállalkozása további fejlesztéseibe.

Kiemelkedő példák az EKR által generált bevételekre

  • Egy közel 30.000 m²-es ipari csarnok és iroda épület hőszivattyús beruházása nettó 140 millió forintos EKR árbevételt generált.
  • Magas hőmérsékletű gőzvezetékek utólagos szigetelése nagyobb EKR bevételt hozott, mint amennyibe a beruházás került.


Mit kell tudni az EKR-ről?

___________________________

Minden 2021. január 1. és 2023. június 24. között átadott energiamegtakarítással járó beruházás, fejlesztés vagy korszerűsítés alkalmas lehet az EKR keretében történő elszámolásra. Ez azt jelenti, hogy még a korábban megvalósított projektek is jelentős bevételt hozhatnak, ha megfelelően dokumentáljuk és elszámoljuk őket az EKR rendszerben. 


Milyen típusú fejlesztések lehetnek alkalmasak az EKR keretében történő elszámolásra?

Minden olyan projekt, amely végsőenergia-megtakarítást eredményez, elszámolható az EKR-ben. Kivételt képeznek azok a fejlesztések, amelyek az energiaigény csökkentése helyett a megmaradó igényt megújuló energiával fedezik (például a napelemes rendszerek), vagy pedig abban az esetben, ha egy gép/ berendezés élettartamán túl lévő cseréje nem okoz energiamegtakarítást a hatályos EU minimum energiahatékonysági szinthez képest. 

Leggyakrabban előforduló fejlesztések az EKR-ben (a teljesség igénye nélkül): 

  • Épületburok korszerűsítése (homlokzat, tető hőszigetelés, nyílászáró-csere)
  • Fűtési rendszer energiahatékonysági korszerűsítése (kazáncsere, hőszivattyú, szabályozás korszerűsítése)
  • Technológiai gépek (motorok, szivattyúk, ventillátorok, légkezelők) energiahatékony cseréje, korszerűsítése

Hogyan tudunk segíteni?

Szolgáltatásunk sikerdíjas alapú, ami azt jelenti, hogy amennyiben nem érünk el extra bevételt az Ön vállalkozása számára, a folyamat csak az idejébe kerül. Széleskörű tapasztalatunkkal és szakértelmünkkel segítünk feltérképezni az EKR-ben elszámolható beruházásokat és támogatjuk ügyfeleinket a bevételszerzésben.


Ne hagyja ki a bevételi lehetőséget!

___________________________

Az energiahatékonysági beruházások nem csak a környezet számára jelentenek előnyt, hanem komoly pénzügyi hasznot is hozhatnak vállalkozása számára. Használja ki az EKR nyújtotta lehetőségeket, és ne hagyja veszni a potenciális bevételeket! 

Töltse ki ingyenes kérdőívünket, és tudja meg, hogy Ön jogosult-e extra bevételre az energiahatékonysági beruházásaiból! Kérdőív kitöltése

A kitöltést követően személyesen keressük meg Önt, hogy átbeszéljük a részleteket, és segítsünk a lehető legegyszerűbb és leggyorsabb bevételszerzésben!

További információkat az EKR-ről az alábbi posztban olvashat: TOP 5 EKR tudnivaló  



Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérdés esetén munkatársaink állnak rendelkezésére