Blog

Jogszabályváltozás az almérési kötelezettség tekintetében

20.02.2024.
2 mins

Miről lesz szó?

A legfrissebb MEKH rendelet tartalma az almérési kötelezettség igénybevételére jogosult eszközök meghatározását érinti.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb rendelete, a 1/2024. (II. 15.) MEKH rendelet, jelentős változásokat hoz az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek számára. A módosítások érintik az almérők telepítési pontjainak és az almérők alkalmazásával történő mérés minimális követelményeinek meghatározását. Az új szabályok értelmében bizonyos esetekben nem szükséges almérőt felszerelni, ha a felhasználó EN ISO 50001 szabvány szerint akkreditált tanúsító szervezet által tanúsított energiagazdálkodási rendszerrel rendelkezik.

Az energiamegtakarítás és az energiahatékonyság egyre fontosabb szerepet kap a gazdálkodó szervezetek tevékenységében. Ennek megfelelően a jogszabályok is folyamatosan változnak, hogy ösztönözzék az ilyen irányú fejlesztéseket és intézkedéseket. Az almérők telepítése és használata is kulcsfontosságú a pontos energiafelhasználás méréséhez és az energiahatékonysági célok eléréséhez. A friss MEKH rendelet ezen a területen hoz változásokat.

Az új rendelet kiemelt figyelmet fordít az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetekre. Ezeknek a szervezeteknek számos kötelezettségük van az energiahatékonyság terén, és az almérők telepítése is az egyik fontos feladatkörükhöz tartozik. Azonban az új rendelet lehetőséget biztosít arra, hogy bizonyos esetekben ne kelljen almérőt felszerelni, feltéve, hogy a felhasználó:

- az EN ISO 50001 szabványnak megfelelő, tanúsított energiagazdálkodási rendszerrel,

- és egy betáplálási ponton legalább 10 MW rendelkezésre álló teljesítménnyel

rendelkezik.

A fenti kritérumoknak megfelelő felhasználó a gépek technológiai sor szerinti mérése mellett – a technológiai sorba állított berendezésekre nem kell almérőt felszerelni. Vagyis a gépek külön-külön történő almérése mentesül a történyi kötelezettség alól.

A bányászatról szóló törvény hatálya alá tartozó létesítményekben is hasonló előnyökkel járhat ez a változás. Itt is akkor nem kell almérőt felszerelni, ha a felhasználó

- az EN ISO 50001 szabványnak megfelelő, tanúsított energiagazdálkodási rendszerrel,

- és a berendezések fogyasztási adatai negyedóránkénti bontásban, adatgyűjtő rendszerbe tárolva rendelkezésre állnak.

Az almérési kötelezettség jogszabályváltozása jelentős könnyebbséget hozhat az érintett gazdálkodó szervezetek számára. Az akkreditált energiagazdálkodási rendszer üzemeltetése azonban fontos feltétele annak, hogy az almérők telepítésétől eltekinthessenek.

Forrás: Magyar Közlöny, 17. szám, 2024. február 15., elérési útvonal


Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérdés esetén munkatársaink állnak rendelkezésére