Esettanulmányok

Miért fontosak a gépek működését vizsgáló értesítések?

22.08.2023.
4 mins

A folyamatos áramellátás egyben azt is jelenti, hogy a minősége is megfelelő? Minden kábel egyforma, vagy a kábeleken is előfordulhat energiaveszteség? Ezekre a kérdésekre láthatunk példát a következő esetben!

Az elektromos áram minősége jelentősen befolyásolhatja az elektronikus berendezések teljesítményét, illetve azok meghibásodásához vezethet.

Erre jó példa lehet az, hogy magasabb feszültségszint esetén a futószalag motorjai gyorsabb fordulattal működnek, a futószalag többi részéhez képest szinkronizálatlanság léphet fel, ennek folyománya lehet meghibásodás, vagy akár a termékek megsérülése, megsemmisülése. A feszültségszinteknek HMKE vagy kiserőművi naperőműves rendszereknél is van jelentősége, mivel a túl magas feszültségszinten az invertereknek meg kell szakítaniuk a működésüket.

Szofverünk többszöri figyelmeztető üzenete hívta fel a figyelmet Partnerünk külterületi telephelyén tapasztalható jelenségre, amelynél a műszakkezdésnél, a hajnali órákban a feszültség rendszeresen nem éri a szabványos szintet.

Ügyfelünk, aki egy precíziós alkatrészeket gyártó vállalat, gépparkjában több olyan megmunkáló berendezés is található, amely különösen érzékeny az áram minőségére, komoly károkat tud okozni a nem megfelelő feszültségszint mind a gépben, mind pedig az általa gyártott termékekben.

A Vállalatnál az almérés nem a főmérőnél, hanem a végpontokon, a gépek előtt történik, így ez a jelenség eredhet belső kábelezési kapacitás, illetve kábelkeresztmet problémából, vagy pedig a szolgáltatótól származó nem megfelelő minőségű áram használatától.  Ezutóbbi kapcsán a szolgáltató felé kárigénnyel lehet élni, azonban ennek bizonyítására megfelelő akkreditációval rendelkező mérőegységgel történő mérésre van szükség.

A géppark összes jelentős és kritikus fogyasztóját almérőkkel láttuk el, így a telephely fogyasztásának monitorozása közel teljesen megvalósult – amely összesen 34 mérési pontot jelentett. Az üzembehelyezés a szerződéskötést követő 2 héten belül,  a gépek leállítása nélkül történt, folyamatos üzem mellett - így a Vállalat gyártási tevékenységét nem szakítottuk meg.

A Wenerate által telepített almérési pontok:

  • 5 perces sűrűségben, felhőben tárolják az adatot;
  • feszültség alatt telepíthetők, tehát a termelés megzavarása nélkül lehet őket felszerelni;
  • a telephely helyi informatikai hálózatától függetlenül kommunikálnak, illetve
  • a mérőkhöz tartozó, adatelemző szoftver mesterséges intelligenciát is használ a kiértékelés és esetleges riasztás során;
  • távolról, szinte bármilyen mobileszközről is hozzáférhetőek.

A Wenerate szoftverben lekérdezhető hosszútávú mérésekből kiderült, hogy egy-egy gépen/kábelen mi a jellemző áramerősség, és hogy ez megfelel-e a kábel fizikai áramterhelhetőségének – amely a kábel keresztmetszetével áll összefüggésben.

Volt olyan kábel, amelynél jelentős melegedést tapasztaltunk üzem közben a helyszíni bejárás alkalmával is, amely egyértelműen a kábel alulméretezettségét jelzi – akár ez is lehet oka a végponton mért alacsonyabb feszültségszintnek. Javasoltuk ezeknek a kábeleknek a nagyobb keresztmetszetűre való cserélését, vagy pedig a gépek áthelyezését.

A Partnerünknél a három műszakos munkarend miatt évente akár – 6000 órát is bekapcsolva tölthetnek a berendezések. Egy-egy kábel esetében a keresztmetszetből adódó számított melegedéses veszteség elérte az 1000 wattot, azaz egyetlen kábelen 6000 kWh/év veszteség is jelentkezhet, amely kettő kisebb méretű családi ház éves villamosenegia felhasználása. A Vállalat berendezései közül több olyan is van, amely érzékeny az alulfeszültségre – így az akár a berendezés hibás működését is okozhatja – amely még nagyobb költségveszteséget eredményezhet.  

Szoftverünk több olyan funkciójaval is rendelkezik, amely a gépek működését vizsgálja, és az abban tapasztal rendellenes működéséről közel azonnali értesítést küld a Felhasználónak. Ilyen például a munkaidőn túli működésről kapcsolatos vizsgálat, vagy pedig az egyedi határértékeket figyelő automatizációk. Ezek együttes használatával az üzletileg kritikus gépek működéséről távolról is elérhető információhoz juthatnak Ügyfeleink.


Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérdés esetén munkatársaink állnak rendelkezésére