Blog

Mit jelentenek a kibocsátási “Scope”-ok, és melyeket kell mérnem?

03.09.2024.
4 mins
Miről lesz szó?

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap a fenntarthatóság, és a gyártócégek szerepe kulcsfontosságú a környezeti terhelés csökkentésében. A környezeti hatások csökkentésének első lépése a kibocsátások pontos mérése és megértése. Ebben a blogbejegyzésben részletesen bemutatjuk a Scope 1, 2 és 3 kibocsátásokat, valamint azt, hogyan segít a Wenerate a gyártócégeknek a kibocsátásaik mérésében és csökkentésében.


Scope 1, 2 és 3 kibocsátások: Mi a különbség?

A kibocsátásokat három fő kategóriába soroljuk:


Scope 1 kibocsátások

Ezek a károsanyag-kibocsátások közvetlenül a vállalat tulajdonában lévő vagy ellenőrzése alatt álló forrásokból származnak. Ide tartoznak például a:

  • vállalati tulajdonú járművek,
  • kazánok,
  • hűtőberendezések
  • és egyéb helyszíni üzemek által kibocsátott üvegházhatású gázok.

A Scope 1 kibocsátások mérésekor fontos figyelembe venni a tüzelőanyagok szén-dioxid-tartalmát, fűtőértéküket, a megfelelő kibocsátási tényezőket, a berendezések kapacitását, a járművek típusát, az üzemanyag-felhasználást/típust, a megtett távolságot és az elégetett üzemanyag mennyiségét.


Scope 2 kibocsátások

Ezek az emissziók a vállalat által vásárolt villamos energia, hő vagy gőz előállításához kapcsolódnak.

Bár ezek nem közvetlenül a vállalat által keletkeznek, mégis felelősséget vállal értük, mivel az energiafelhasználásuk révén hozzájárulnak a karbon lábnyomhoz. A Scope 2 kibocsátások méréséhez elengedhetetlen a vásárolt vagy beszerzett villamos energia, hő, hűtés és gőz előállításához kapcsolódó emissziók azonosítása.


Scope 3 kibocsátások

Ez a kategória a legösszetettebb, és magában foglalja a vállalat értékláncában keletkező összes többi közvetett károsanyag-kibocsátást.

Ide tartoznak a

  • beszállítók által okozott kibocsátások (upstream),
  • az alkalmazottak ingázásából származó emissziók,
  • a termékek szállításából és felhasználásából származó károsanyag-kibocsátások,
  • valamint a hulladékkezelésből származó hatások (downstream) is.

A Scope 3 kibocsátások méréséhez és nyilvántartásához a vállalatoknak alaposan meg kell vizsgálniuk az ellátási láncukat, beleértve a beszerzési, gyártási, szállítási és hulladékkezelési folyamatokat.


A kibocsátások mérése: Miért fontos?

______________________________________

  • Költségmegtakarítás: A károsanyag-kibocsátás csökkentése gyakran energiamegtakarítással és hatékonyságnöveléssel jár, ami költségmegtakarítást eredményezhet. 
  • Megfelelőség: Számos szabályozás és szabvány írja elő a kibocsátások mérését és jelentését. A pontos mérés biztosítja a vállalatok számára, hogy megfeleljenek ezeknek a követelményeknek.
  • Fenntarthatósági célok: A kibocsátások mérése lehetővé teszi a cégek számára, hogy reális fenntarthatósági célokat tűzzenek ki, és nyomon kövessék az előrehaladást. 
  • Versenyelőny: A fogyasztók és befektetők egyre inkább előnyben részesítik a fenntartható vállalatokat. A kibocsátások nyomon követése és csökkentése versenyelőnyt biztosíthat a piacon, és vonzóbbá teheti a vállalatot az üzleti partnerek számára.


A Wenerate megoldásai

______________________________________

A Wenerate szakértői csapata segít a gyártócégeknek a emissziók mérésének és csökkentésének minden lépésében:

  • Adatgyűjtés és -elemzés: Segítünk azonosítani és összegyűjteni a releváns adatokat, beleértve az energiafogyasztást és a termelési adatokat. Ezután modern adatfeldolgozási és elemzési eszközöket használunk a kibocsátások pontos kiszámításához.
  • Kibocsátás-számítás: A Wenerate szakértői a legfrissebb nemzetközi szabványoknak megfelelően számítják ki a Scope 1, 2 és 3 kibocsátásokat, biztosítva a pontosságot és az összehasonlíthatóságot.
  • Jelentéskészítés: Részletes és könnyen érthető jelentéseket készítünk, amelyek segítenek megérteni a károsanyag-kibocsátások forrásait és azonosítani a csökkentési lehetőségeket. Ezek a jelentések felhasználhatók a vállalati fenntarthatósági jelentésekben, valamint a kommunikációban az érdekelt felekkel.
  • Csökkentési lehetőségek feltárása: A Wenerate segít azonosítani a kibocsátáscsökkentési lehetőségeket azáltal, hogy részletes adatokat és elemzéseket nyújt a vállalatok energiafelhasználásáról és kibocsátásairól. Ez lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy megalapozott döntéseket hozzanak az energiahatékonyság javításáról, a megújuló energiaforrások használatáról és az ellátási lánc optimalizálásáról.
  • Folyamatos támogatás: A Wenerate hosszú távú partnerként segíti ügyfeleit a fenntarthatósági céljaik elérésében, folyamatos tanácsadást és támogatást nyújtva a emissziócsökkentési olyamat során.


Lépjen velünk kapcsolatba a hello@wenerate.com e-mail címen vagy kérjen ingyenes konzultációt munkatársunktól, és tudja meg, hogyan segíthetünk vállalatának a kibocsátások mérésében és csökkentésében.[IDŐPONTOT FOGLALOK]




Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérdés esetén munkatársaink állnak rendelkezésére