Blog

Rendkívüli napon belüli kilengések tapasztalhatók a hazai villamosenergia piacon

22.07.2024.
5 mins
Miről lesz szó?

Az elmúlt napokban tapasztalt, jelentősen megemelkedett áramárak a HUPX magyar villamosenergia-tőzsdén aggodalmat keltettek a szakértők és piaci szereplők körében, rávilágítva a magyar villamosenergia-rendszer mélyebb problémáira. A bejegyzés részletesen elemzi az áremelkedés mögött húzódó komplex ok-okozati összefüggéseket és javaslatokat tesz a probléma hosszú távú kezelésére.

Az elmúlt napokban tapasztalt, 500 euró/MWh-t meghaladó órás áramárak a HUPX magyar villamosenergia-tőzsdén komoly aggodalmat keltettek a szakértők és a piaci szereplők körében. Ez a rendkívüli áremelkedés nem csupán átmeneti anomália, hanem a magyar villamosenergia-rendszer mélyebb problémáira világít rá. 


1. ábra: Órás árak alakulása a HUPX DAM piacán 2024. július 18-án, HUPX 2024.

1. ábra: Órás árak alakulása a HUPX DAM piacán 2024. július 18-án, HUPX 2024.


Komplex ok-okozati összefüggések

___________________________

Az áramárrobbanás nem egyetlen tényezőre vezethető vissza, hanem összetett ok-okozati láncolat eredménye, amelyben a következő tényezők játszottak kulcsszerepet:

  1. Klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás: A tartós hőhullám jelentősen megnövelte a lakossági és ipari fogyasztást, különösen a légkondicionálás és hűtés területén. Ez a megnövekedett kereslet az esti órákban, amikor a naperőművek termelése leáll, komoly terhelést jelent az országos hálózatnak.
  2. Geopolitikai instabilitás és energiaválság: Az orosz-ukrán háború okozta energiaválság jelentősen befolyásolja az európai energiapiacot, amelynek Magyarország is része. Az orosz gázszállítások csökkenése és az ukrajnai erőművek sérülései miatt megnőtt a kereslet az importált villamos energiára. Ezt a kiesést a szomszédos országok, köztük Magyarország, igyekeznek pótolni, ami megnövelte az exportot és tovább szűkítette a hazai és európai kínálatot. Ez a geopolitikai instabilitás okozta kínálati sokk jelentősen hozzájárul az áremelkedéshez az egész kontinensen.
  3. Regionális energiapolitikai döntések: Magyarország történelmi csúcsot döntött az Ukrajnába irányuló áramexport terén. Ez a humanitárius segítségnyújtás fontos, de további terhet ró a hazai energiapiacra, hiszen az exportot a hazai fogyasztók által megtermelt és kifizetett árammal kell fedezni. Így tehát ez további villamosenergiát szív el az egyébként is kínálati korláttal szembesülő, összekapcsolt európai piacon, ami tovább erősíti a felfelé mutató árnyomást.
  4. Piaci mechanizmusok és spekuláció: A HUPX tőzsdei árazása óránkénti elszámolású, ami lehetővé teszi az árak gyors ingadozását. Egyes piaci szereplők kihasználhatják ezt a helyzetet spekulatív célokra, ami tovább fokozhatja az áremelkedést.


Következmények és szakpolitikai válaszlépések

___________________________

A jelenlegi helyzetben az 1000 euró/MWh körüli árszint elsősorban az ipari fogyasztók számára jelent közvetlen kihívást, növelve a termelési költségeket és rontva a versenyképességet, különösen az energiaintenzív iparágakban.

A probléma kezelése komplex és hosszú távú stratégiát igényel, amelynek a következő elemeket kell tartalmaznia:

  • Megújuló energiaforrások diverzifikált fejlesztése: Magyarország villamosenergia-termelésének jelentős részét a napenergia adja, míg a szélenergia és más megújuló források aránya elenyésző. Ez a túlzott napenergia-függőség sebezhetővé teszi az energiarendszert az időjárás változásaival szemben, amint azt a jelenlegi áramár-válság is mutatja. A hazai energiapiac stabilitása és a megfizethető árak biztosítása érdekében elengedhetetlen a szél-, biomassza és geotermikus energia arányának növelése, valamint az energiatárolási kapacitások bővítése. 
  • Energiahatékonyság javítása: Az épületek szigetelése, az energiatakarékos technológiák alkalmazása és a fogyasztói tudatosság növelése mind hozzájárulhat az áramigény csökkentéséhez.
  • Energiatárolási kapacitások bővítése: A megtermelt energia tárolása lehetővé teszi a kereslet-kínálat kiegyensúlyozását, és csökkentheti az áringadozások kockázatát.
  • Piaci szabályozás és felügyelet: A piaci manipuláció elleni hatékonyabb fellépés, valamint az árképzési mechanizmusok felülvizsgálata szükséges a spekulatív áremelkedések megakadályozásához.
  • Regionális együttműködés: Az európai energiapiac összekapcsoltsága miatt a magyar energiapolitika nem lehet elszigetelt. A szomszédos országokkal való együttműködés, az energiainfrastruktúra fejlesztése és a közös energiastratégia kialakítása elengedhetetlen a hosszú távú energiaellátás biztonsága érdekében.


Konklúzió: Az elmúlt napok áramárrobbanása egyértelműen jelzi, hogy a magyar villamosenergia-rendszer komoly kihívásokkal néz szembe. A probléma megoldása nem csupán a piaci szereplők, hanem a döntéshozók és a társadalom egésze számára is közös érdek. A fenntartható, megfizethető és biztonságos energiaellátás csakis összefogással és hosszú távú, stratégiai gondolkodással érhető el.


A jövő kihívásai és lehetőségei a gyártóvállalatok számára

___________________________

Az áramár volatilitása komoly kihívást jelent a gyártóvállalatoknak, de egyben lehetőséget is teremt a versenyelőny megszerzésére. A magas energiaárak miatt elengedhetetlen az energiahatékonyság növelése,a kereslet oldali szabályozás, a megújuló energiaforrások alkalmazása és az energiapiaci kockázatok kezelése. Azok a vállalatok, amelyek proaktívan kezelik az energiaügyi kérdéseket, hosszú távon költséghatékonyabbá és fenntarthatóbbá válhatnak, ami javítja versenyképességüket és hozzájárul a környezetvédelmi célok eléréséhez.


Amennyiben Ön is szeretné vállalatát felkészíteni az energiaárak volatilitásának kezelésére és hosszú távú fenntarthatóságot elérni, kérjen ingyenes online konzultációt szakértőinktől az alábbi linken, vagy lépjen kapcsolatba velünk e-mailben a hello@wenerate.com címen. [IDŐPONTOT FOGLALOK]


Ha szeretne többet megtudni az áramárrobbanás okairól és következményeiről, ajánljuk figyelmébe a Portfolio.hu részletes elemzését.



Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérdés esetén munkatársaink állnak rendelkezésére