Blog

Tartamdiagrammal a hatékonyabb gyártási folyamatokért

03.06.2024.
4 mins
Miről lesz szó?

A tartamdiagram egy adatvizualizációs eszköz, amely a gépek működésének és terheltségének időbeli elemzésére szolgál, elősegítve a megelőző karbantartást és a hatékonyság javítását. A Wenerate megoldásai a gépek fizikai tulajdonságait figyelembe véve nyújtanak hasznos információkat a működésről, így támogatva a felhasználókat a gépek hatékonyabb üzemeltetésében.


Mi az a tartamdiagram?

___________________________

A tartamdiagram (más néven tartamgörbe vagy üzemállapot-görbe) egy adatvizualizációs eszköz, amely a gépek, különösen a motorok működésének és terheltségének időbeli elemzésére szolgál. Ez az eszköz lehetővé teszi a motor működésének különböző terhelési szinteken történő időbeli megjelenítését, segítve a trendek és minták felismerését, amelyek elengedhetetlenek a megelőző karbantartás és a hatékonyság javítása szempontjából.


A Wenerate megoldásai a puszta adatgyűjtés helyett a berendezések fizikai tulajdonságainak figyelembevételével olyan vizsgálati eszközöket kínálnak, amelyekkel felhasználóink hasznos információkat nyerhetnek a gépek működésével és hatékonyságával kapcsolatban. Ennek a törekvésnek a részeként vezettük be a tartamdiagram vizsgálati felületet, amely képes a korábban meglévő mérési rendszerekből, illetve az általunk telepített almérőkből származó adatok elemzésére.


A tartamdiagram segítségével megállapítható, hogy egy gép működése során milyen arányban nyújt állandó magas teljesítményt, illetve milyen arányban végez olyan műveleteket, amelyek a termelés kiszolgáló- vagy segédüzemű folyamataihoz kapcsolódnak, tehát nem közvetlenül a tényleges produktivitáshoz.


Nézzünk néhány példát a fentiek érthetőbbé tételére:

1. ábra: Jól kihasznált forgácsoló gép napi tartamdiagramja. (előfordulnak magasabb kihasználtságok is)

1. ábra: Jól kihasznált forgácsoló gép napi tartamdiagramja. (előfordulnak magasabb kihasználtságok is)


Az ábrán látható letörési ponttól balra eső részen a gép hasznos üzemelése figyelhető meg, míg a letörési ponttól jobbra eső energiafelhasználás a gép valamilyen kiszolgáló (például munkaterület megvilágítása) fogyasztását jelzi. Amennyiben egy gép bekapcsolt idején belül a hasznos üzem kisebb, mint körülbelül 60%, akkor feltételezhető, hogy a gép nem optimális beállítások mellett működik. Ilyen esetben a felvett teljesítmény jelentős része nem az elvárt termék gyártási folyamatához kapcsolódik, vagy az adott almérő nem egyetlen gép fogyasztását méri (az utóbbi esetet lásd lentebb).


2. ábra: Alulterhelt lézervágó gép tartamdiagramja.

2. ábra: Alulterhelt lézervágó gép tartamdiagramja.


Ahogy a második ábra mutatja, a diagramon nem figyelhető meg éles letörési pont, továbbá jelentős mértékben jelenik meg a készenléti üzem.


A tartamdiagram alkalmazhatósága és korlátai

___________________________

A tartamdiagram gyakorlati haszna abban rejlik, hogy lehetővé teszi annak felismerését, ha egy nagyértékű gép (például forgácsoló gép vagy lézervágó gép) időnként nem a teljesítőképességének megfelelő intenzitással van terhelve, vagyis alacsony kihasználtsággal működik.


A 2. ábra vélhetően ilyen üzemállapotot mutat, ami arra utal, hogy a gép hasznos munkaideje alatt is vannak kihasználatlan időszakok. Fontos, hogy ha ilyen alulterhelt üzemállapotot észlelünk, több munkanap adatait is megvizsgáljuk annak érdekében, hogy megállapítsuk, tartós tendenciáról van-e szó, vagy csupán egy új gyártási folyamat kezdeti szakaszában járunk, amikor a végleges sorozatgyártási üzem még nem alakult ki.


3. ábra: Egy gyártócsarnok összesített fogyasztásának tartamdiagramja. (Erre nem alkalmas ez a fajta kiértékelési mód!)

3. ábra: Egy gyártócsarnok összesített fogyasztásának tartamdiagramja. (Erre nem alkalmas ez a fajta kiértékelési mód!)


Mikor vezethet félre a tartamdiagram?

A tartamdiagram félrevezető lehet több esetben is:

___________________________

Több gép együttes mérése: Az egyik leggyakoribb eset, amikor a tartamdiagramot olyan mérési ponton alkalmazzuk, amely nem egyetlen gép, hanem több gép teljesítményfelvételét méri egyszerre. Ebben az esetben a gazdaságosság nem értelmezhető, mivel a fogyasztási adatok összeolvadnak, és így nem adnak pontos képet az egyes gépek kihasználtságáról (lásd a 3. ábrát).


Állandóan egyenletes terhelésű gépek: Egy másik gyakori hiba, ha állandóan egyenletes terhelésű gép (például állandóan bekapcsolt, nem vezérelt elszívó ventilátor) adatait ábrázoljuk tartamdiagrammal. Ilyen esetben az a normális, ha egyetlen vonal jelenik meg letörési pont nélkül, hiszen a gép folyamatosan egyenletesen működik.


Gépek időszakos leállása: Harmadik példa, amikor egy gép teljesítőképessége határait feszegeti, ezért időnként leáll visszahűlni, vagy kötelező megállásra félreáll. Ilyen esetben is alacsonyabb kihasználtságot fog mutatni a tartamdiagram, ami nem a gép gazdaságtalan üzemeltetésére, hanem a szükséges működési szünetekre utal.


A Wenerate megoldásaival az Ön cége is jelentős költségmegtakarítást és működési hatékonyságot érhet el. Amennyiben szeretne többet megtudni szolgáltatásainkról, kérjen ingyenes online konzultációt munkatársunktól az alábbi linken, vagy érdeklődjön e-mailben a hello@wenerate.com címen. [IDŐPONTOT FOGLALOK]

További szolgáltatásaink megtekintéséhez pedig látogasson el weboldalunkra!




Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérdés esetén munkatársaink állnak rendelkezésére