Blog

Új tőzsdei lehetőséget biztosít a megtakarított energia Magyarországon

12.02.2024.
2 mins

Miről lesz szó?

Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) piaci alapokra helyezi az energiamegtakarításokat, és lehetővé teszi a hitelesített energiamegtakarítások (HEM) tőzsdén történő kereskedését. A Portfolio Kádár Mártont és Garai Dánielt kérdezte a témával kapcsolatban.

Három éve került bevezetésre az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszert (EKR), amelynek fő célja, hogy mind a lakossági, mind a vállalati szektorban piaci alapokra helyezze az energiamegtakarításokat. A rendszerbe számos projekt auditálható és elszámolható, kezdve a hagyományos világítótestek cseréjétől egészen a dolgozók szemléletformálásáig és a fűtéskorszerűsítésig, valamint a nagy ipari energetikai beruházásokig. Az idei első negyedévben pedig már lehetőség nyílik a hitelesített energiamegtakarításokkal (HEM) történő kereskedésre egy erre a célra létrehozott tőzsdén. Bár jelenleg is működik a piac, és vannak tranzakciók, az igazi fellendülés a közeljövőben várható. A jelzések szerint növekedhet a kereslet, ami hatással lehet a HEM-ek árára is. A Portfolio Kádár Mártont, a magyar energiatőzsdék értékesítési vezetőjét, az EKR szervezett piaci projekt vezetőjét, és Garai Dánielt, a CEEGEX vezérigazgatóját kérdezte az EKR rendszer működéséről, a hitelesített energiamegtakarítások elszámolhatóságáról, a tőzsdei kereskedés elindulásáról, valamint a HEM-ek piaci értékesíthetőségéről.

Az alábbi kérdésekre ad választ Garai Dániel, a CEEGEX vezérigazgatója, valamint Kádár Márton, a magyar energiatőzsdék értékesítési vezetője, aki egyben a közelgő Energy Brunch 2.0, energiamegtakarítás, gyártósorok modernizációja, energiahatékony berendezések beépítése témájú eseményünk egyik főelőadója lesz 2024.03.21-én.

  • Három éve vezették be Magyarországon az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszert, vagyis az EKR-t. Mi a célja a rendszernek, hogyan működik, és miért gondolta a jogalkotó, hogy ez egy hatékony eszköz az energiamegtakarítás ösztönzésére?
  • Milyen eszközökkel tudják a kötelezett vállalatok ösztönözni az ügyfeleiket az energiamegtakarításra?
  • Milyen típusú beruházások auditálhatóak hitelesített energiamegtakarításként, és milyenek nem?
  • Hogyan lehet a HEM-ekkel kereskedni, mikor fog elindulni a tőzsde?
  • Hogyan lehet árazni a HEM-eket, mennyiben befolyásolja az értékesítés során az árat, hogy az adott energiamegtakarítás csak rövidtávon hoz eredményt vagy folyamatosan „termeli a megtakarítást”?
  • Milyen, az EKR rendszert érintő változások várhatók az elkövetkezendő években?

A kérdésekre adott válaszokért tekintse meg a Portfolio cikkét, amely részletesen foglalkozik a témával.

Amennyiben többet szeretne megtudni az energiahatékonysági és -megtakarítási lehetőségekről, ajánljuk figyelmébe közelgő eseményünket, ahol Kádár Márton lesz az egyik főelőadó: https://wenerate.com/events/energy-brunch-202403

Forrás: portfolio-igy-lehet-a-megtakaritott-energiat-is-penzze-tenni




Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérdés esetén munkatársaink állnak rendelkezésére