Energetikai pályázatok

A nemzeti és EU-s irányelveken alapuló energiahatékonyság növelésére, ezzel együtt karbonkibocsátás csökkentésére irányuló jogszabályi módosítások, szigorítások eléréséhez jelentős pályázati források is megnyílnak a kötelezettségekben érintett cégek számára.

Ezen pályázatok a piaci viszonyokhoz képest általában rendkívül jó feltételekkel nyújtanak anyagi támogatást beruházások vagy felújítások megvalósítására. A vonzó konstrukcióknak köszönhetően a határidők általában szűkösek, a keretek hamar elfogynak, annak ellenére is, hogy a jelentkezés gyakran több körös előminősítés után kerül befogadásra.

EKR - Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer

Az EKR célja, hogy azon energiafelhasználókat, akik energiahatékonysági beruházások megvalósításával hozzájárulnak hazánk energiafelhasználásának csökkentéséhez, az Energiakereskedők bevonásával támogassa.

Az auditor szervezetek által ellenőrzött és tanúsított energiamegtakarításokat az ún. Hitelesített Energia Megtakarítások (HEM-ek) vagyoni értékű jogként értékesíthetővé válnak az Energiakereskedők számára. Ezen keresztül pedig a beruházók jelentős mértékű forrást kapnak a beruházások megvalósításához, ez által megtérülésük lerövidítésére.

A magyar villamos, földgáz és üzemanyag kereskedőknek, az általuk értékesített energiahordozók mennyiségétől függően energiamegtakarítási kötelezettsége van. A 2021 és 2030 közötti időszakban, minden évben energia megtakarítást kell elérniük forgalmukban( vagy saját maguknál, vagy a végfelhasználóknál). Ezen célok eléréséhez együttműködésre van szükség az energiakereskedők és az energiafelhasználók részéről. Amennyiben az adott energiakereskedőnek nem sikerül adott évben a kötelezettségét teljesíteni, úgy 50.000 Ft/GJ értékű járulékot kell fizetnie a magyar államnak, aki ezt a forrást energiahatékonysági célok megvalósítására fordítja. Az energiamgetkarítás értékesítése előtt egy erre szakosodott energatikai auditáló cégnek minden esetben hitelesítenie és ellenőriznie kell a projekt eredményeit.

TAO - Társasági adó visszatérítés

Az energiahatékonysági adókedvezmény rendszere nagyfokú hozzáértést és precizitást igényel, hiszen egyszerre kell a műszaki, energetikai és pénzügyi-számviteli jogszabályoknak megfelelni.

A TAO kedvezmény mértéke és felhasználhatósága

A társasági adó legfeljebb 70 %-a - adókedvezmény formában - energiahatékonysági célú beruházásokra költhető el. Az adókedvezmény adóvisszatartás formájában vehető igénybe. Az adózó által igénybe vehető adókedvezmény mértéke legfeljebb az alábbi lehet:

  • kisvállalkozások esetén a beruházás teljes költségének 50 %-a
  • középvállalkozások esetén a beruházás teljes költségének 40 %-a
  • nagyvállalatoknál a beruházás teljes költségének 30 %-a

A kedvezmény igénybe vehető a beruházás üzembe helyezése és üzemeltetése esetén a beruházás üzembe helyezésének adóévében, vagy az azt követő öt adóévben.

A társaságiadó-kedvezmény formájában elszámolható költségek:

  • a megújuló energiaforrásból saját fűtési, hűtési és ipari hőtermelési célra energiát előállító, villamosenergia-termelésre nem képes, saját tevékenységet szolgáló berendezés (különösen az elektromosszondás-, talajvizes-, levegős hőszivattyú, gázmotoros hőszivattyú, napkollektor, saját hulladékból származó biogázt és biomasszát hasznosító berendezés) bekerülési értéke;
  • az energiahatékonysági beruházás célját szolgáló, a magasabb energiahatékonysági szint eléréséhez közvetlenül kapcsolódó tárgyi eszköz bekerülési értéke, amennyiben a beruházás összköltségén belül az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás költségei külön beruházásként meghatározhatóak, vagy
  • az energiahatékonysági célokat közvetlenül szolgáló beruházás részét képező tárgyi eszköz bekerülési értékének az a része, amely egy hasonló, kevésbé energiahatékony beruházáshoz viszonyítva többletköltségként merül fel, amely kevésbé energiahatékony beruházást az adózó az adókedvezmény nélkül is hitelt érdemlően végrehajtott volna.

500+

benyújtott pályázat

20 millió EUR

beruházási összeg

100%

sikerarány

Ingyenes pályázati előminősítés

Díjmentesen megvizsgáljuk, hogy a tervezett fejlesztés összhangban van-e a pályázati feltételekkel. Így tudjuk garantálni, hogy ügyfeleink csak olyan pályázaton indulnak el, amelyen minden esélyük megvan nyerni.

Egygombos jelentkezési szándék és elektronikus szerződés

A 'Jelentkezem' gomb megnyomásával beérkezik hozzánk az igény, megkezdődik az adatok feldolgozása, elindul a pályázati folyamat.

Teljeskörű pályázatmenedzsment

Ügyfeleinket a projekt megvalósítása előtt, közben és után is folyamatosan támogatjuk műszaki-energetikai kérdésekben. Pályázat státuszának folyamatos nyomunkövetése a szoftveren belül.

Értesítés a pályázati lehetőségekről

Ügyfeleink számára releváns pályázatok megjelenéséről mindig értesítést küldünk.

Gyakran ismételt kérdések

1

Energetikai pályázatokat, ebbe beletartozik az épületenergetika és megújuló energia is
2

Általában minden pályázat két nagyobb fejlesztési csoportot különít el, épületenergetikai fejlesztéseket és megújuló energia fejlesztéseket.
3

Igen, a legtöbb pályázat (követelményektől függ) ezt lehetővé teszi.
4

Igen, több kivitelező partnerünk is van akiket tudunk ajánlani. (napelem és hőszivattyú)

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérdés esetén munkatársaink állnak rendelkezésére