Case studies

Autóipari beszállító a széndioxidsemlegesség útján

10.09.2023.
4 mins

Hogyan válnak a puszta számadatok széndioxid-egyenértékre átváltott üvegházhatású gázkibocsájtás információvá, amit a vállalat felhasználhat riportjaiban, kommunikációjában. Erre mutat példát egy autóipari beszállító vállalat.

A klímasemlegesség az iparban

Az utóbbi években az iparban általánosságban, azonban talán az autóiparban jelenik meg leghangsúlyosabban a klímasemlegességre való törekvés az Európai Unió országaiban. A nagy gépjárműgyártó cégcsoportok nem csak saját tevékenységeik szabályozásában követik a direktívákat, hanem a beszállítóiktól is elvárják, sőt megkövetelik azok teljesítését.

Ezek a fényében vette fel velünk Ügyfelünk a kapcsolatot, aki a törvényi megfelelésen túl valós lépéseket tűzött ki a széndioxid-semlegesség elérése érdekében. . A Vállalat közúti jármű, járműmotor alkatrészek gyártásával foglalkozik - közvetlen beszállítója több nagy, nyugat-európai autóipari cégnek.

A beruházásokat követő időszak

A telephelyen korábban több energiahatékonyságot célzó beruházást is végrehajtottak az utóbbi időben, azonban ezek hatékonyságát konkrét számadatokkal nem voltak képesek kimutatni. Néhány csarnok esetében pedig az idősebb gépek működésének monitorozása volt kihívás. 

Az almérők telepítéséhez első lépésként egy adatbekérő kitöltését javasoltuk, így rálátást kaptunk a mérendő eszközök számára, teljesítményére. Következő lépésként két kollégánk villanyszerelők társaságában helyszínfelmérést biztosított, amely segítségével 100%-ban a Vállalatra szabott ajánlatot tudtunk nyújtani.

A szerződés aláírásától számított 1 héten belül megkezdődött az almérők 1 munkanapot igénylő telepítése, amelyek minősége megfelel az 1/2020. (I. 16.) MEKH rendeletnek. A munkát teljes egészében az áramkörök megbontása és az üzemi tevékenységek megszakítása nélkül végeztük. Összesen 32 darab, három fázisú mérési pontot helyeztünk el, mobilinternethez kapcsolódó központi routeres kommunikációval.

A Wenerate által telepített almérési pontok:

  • 5 perces sűrűségben, felhőben tárolják az adatot;
  • feszültség alatt telepíthetők, tehát a termelés megzavarása nélkül lehet őket felszerelni;
  • a telephely helyi informatikai hálózatától függetlenül kommunikálnak, illetve
  • a mérőkhöz tartozó, adatelemző szoftver mesterséges intelligenciát is használ a kiértékelés és esetleges riasztás során;
  • távolról, szinte bármilyen mobileszközről is hozzáférhetőek.

Szolgáltatott almérésünk keretében a kritikus fogyasztók működése monitorozhatóvá és elemezhetővé vált. Több olyan fogyasztót is sikerült detektálni, amelyeknél munkaidőn túli működés állandó szereplője volt a fogyasztásnak. Ezek felismerésével, majd a gépek üzemidő végén történő lekapcsolásával a vállalat energiafogyasztásának közel 4%-át sikerült megspórolni. Az a jelenlegi 0,18€/kWh-ás villamosenergia árral számolva ~3250 € költségcsökkenést eredményezett.

Napi, heti és havi fogyasztási kimutatások készülnek a fogyasztókra, amelyben a feszültségminőség analízis segítségével a teljesítménylekötést is vizsgáljuk. A fogyasztásvizsgálathoz kapcsolódóan a Vállalat széndioxid-lábnyomának monitorozása is megvalósult, így annak változásait naprakészen tudja követni Ügyfelünk – a korábban említett kimutatások segítségével pedig néhány gombnyomással teljeskörű elemzéseket tud biztosítani arról az anyavállatnak, illetve a partnercégeknek - ezzel pedig a illetékes személyek több órányi manuális munkát spóróltak meg.

Ügyfelünknél hosszútávú célkitűzés a géppark teljeskörű korszerzűsítése - a további fejlesztések érdekében az energetikai pályázati lehetőségek figyelését és azok teljeskörű kezelését a szofveren belül továbbítjuk Ügyfelünknek.
Contact

Contact us for more information!

Our staff are at your disposal for any questions