Case studies

Jobb energiagazdálkodás és megtakarítási lehetőségek bemutatása egy építőanyag gyártó szemszögéből

05.12.2023.
2 mins

A pontosabb információk láthatóvá teszik a megtakarítási lehetőségeket akár újabb beruházások nélkül is. A Wenerate monitoring megoldása segített megérteni egy jelentéktelennek tűnő üzemviteli gyakorlat jelentős napi energia költségét.

Baranyák Zoltán, vezető energetikus

“Amióta észrevettem az elszívó rendszer felesleges folyamatos működésének napi energiaigényét a Wenerate szoftverrel, naponta átlag 200 kWh spórolunk meg. Csak ez éves szinten 2,5-3 millió Ft megtakarítást jelent nálunk!”


A helyszín egy, az építőipari szektorban működő fejlett gyártó vállalat, ahol a termelés irányításban és a karbantartásban is hozzáértő tapasztalt szakemberek dolgoznak. A vállalat nemzetközi piacra is szállít, termékeik versenyben állnak a környező ország hasonló termékeivel, számukra kiemelten fontos, hogy minden létező versenyelőnyt kihasználjanak a kiélezett építőipari termék versenyben.

Hogyan lehetnénk versenyképesebbek, hol lehet még energiát megtakarítani?

A vállalat fő problémája az volt, hogy noha a termelésirányítás az egyes gyártósorokon digitális eszközökkel is nyomon követhető, melynek segítségével a leállások és elakadások számát csökkentették, azonban az egyes termékekhez társuló energiaköltségeket láthatatlanok maradtak.  Valamint adatok hiányában nem tudták a lehetséges energiatakarékossági és energiahatékonysági beavatkozások ésszerű sorrendjét felállítani.

A Wenerate megoldását nemzetközi versenyzők közül választották ki, elsősorban az érthető szoftver felület és internetes platform függetlensége miatt. Egyebek mellett további elvárás volt a gázmérő adatok rendszerbe integrálhatósága is.

Megoldás, eredmények, megtakarítások

Az almérő rendszer kiépítése a Wenerate szoftver vállalati bevezetése után az éles monitoring időszaka következett. Az eredeti egyik cél, vagyis a gyártott termékekhez kapcsolódó fajlagos költségek kimutatását könnyen elsajátították a cég munkatársai. Ebben az időszakban az új almérők segítségével vált ismertté a gyár üzemeltetői számára, hogy a csak szakaszos üzemelésre szánt központi elszívó rendszert a gyártósoron dolgozó kollégák egész műszak alatt bekapcsolva használják. Természetesen az elszívó gép üzemeléséről volt korábban is tudomások, azonban annak valós energiaigényéről nem.

“Az elszívó rendszer valóban indokolt esetben való szakaszos használatának bevezetésével munkanaponként mintegy 200 kWh villamos energiát tudtunk megtakarítani. Ez éves szinten 8000 €/év energiaköltség megtakarítást jelent.”


1. ábra: Fogyasztásvizsgálat  a Wenerate szoftverben

1. ábra: Fogyasztásvizsgálat a Wenerate szoftverben


Ez még csak a kezdet…

…hiszen a fent leírt megtakarítás energia takarékosságból ered, a méréssel igazolt energiahatékonysági beruházások csak ezután következnek. A vállalatnál 15 évnél régebbi motorok és több száz méter hosszú sűrített levegő hálózat is ki van építve - ezek gyorsan megtérülő energiahatékonysági lehetőségei még kiaknázatlanok.

Contact

Contact us for more information!

Our staff are at your disposal for any questions