Blog

ESG: A vállalati fenntarthatóság új paradigmája az Ipar 4.0 korában

04.09.2024.
8 mins
Miről lesz szó?

Az ESG (Environmental, Social, Governance), azaz a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontok egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a vállalati életben. Az ESG nem csupán egy újabb divatszó, hanem egy olyan átfogó keretrendszer, amely a vállalatok hosszú távú fenntarthatóságát és sikerességét hivatott biztosítani. A gyártóvállalatok számára különösen fontos az ESG integrálása, mivel működésük jelentős hatással lehet a környezetre és a társadalomra egyaránt.


Az Ipar 4.0 technológiái, mint az IoT, a mesterséges intelligencia, az automatizálás, a robotika és az energia menedzsment rendszerek, kulcsszerepet játszanak az ESG célok elérésében.


Mi az az ESG?

___________________________

Az ESG egy átfogó keretrendszer, amely a vállalatok fenntarthatóságát és társadalmi felelősségvállalását méri három fő pillér mentén:

  1. Környezeti (Environmental): Ez a pillér a vállalat környezeti hatásaira összpontosít, beleértve a szén-dioxid-kibocsátást, az energia- és vízfelhasználást, a hulladékkezelést, a biodiverzitás megőrzését és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást. A gyártóvállalatok esetében kiemelt fontossággal bír a környezetbarát technológiák alkalmazása, a körforgásos gazdaság modelljének bevezetése, valamint a természeti erőforrások felelősségteljes és hatékony felhasználása.
  2. Társadalmi (Social): Ez a pillér a vállalat társadalmi hatásait vizsgálja, beleértve a munkavállalói jogokat, a munkahelyi biztonságot és egészséget, a sokszínűséget, a befogadást és a diszkriminációmentességet, a közösségi kapcsolatokat, a fogyasztóvédelmet és ügyfélelégedettséget. A gyártóvállalatoknak törekedniük kell a tisztességes munkafeltételek biztosítására, a helyi közösségek támogatására, valamint a fogyasztók egészségének és biztonságának védelmére.
  3. Vállalatirányítási (Governance): Ez a pillér a vállalat irányításának és vezetésének minőségére összpontosít, beleértve a vállalati etikát, a transzparenciát, a kockázatkezelést, a korrupció elleni küzdelmet és a független igazgatóságot. A gyártóvállalatoknak átlátható és etikus vállalatirányítási gyakorlatokat kell kialakítaniuk, hogy biztosítsák a hosszú távú fenntarthatóságot és a befektetők bizalmát.


Miért van egyre nagyobb szerepe az ESG-nek?

___________________________

Az ESG fontossága számos tényezőnek köszönhető:

  • Befektetői elvárások: A befektetők egyre inkább figyelembe veszik az ESG szempontokat befektetési döntéseik során. Az ESG-ben jól teljesítő vállalatok vonzóbbak a befektetők számára, mivel hosszú távon fenntarthatóbbak és kevésbé kockázatosak.
  • Fogyasztói preferenciák: A fogyasztók egyre tudatosabbak a vásárlási döntéseik környezeti és társadalmi hatásaival kapcsolatban. Az ESG-ben élen járó vállalatok termékei és szolgáltatásai iránt nagyobb a kereslet.
  • Szabályozási környezet: A kormányok és nemzetközi szervezetek egyre szigorúbb szabályozást vezetnek be a vállalatok környezeti és társadalmi hatásainak mérséklése érdekében. Az ESG-megfelelés segít a vállalatoknak elkerülni a jogi kockázatokat és a bírságokat.
  • Versenyelőny: Az ESG integrálása a vállalati stratégiába versenyelőnyt jelenthet. Az ESG-ben jól teljesítő vállalatok javíthatják hírnevüket, vonzó célpontjává válhatnak a tehetséges munkaerő számára, csökkenthetik költségeiket és növelhetik innovációs képességüket, új és fenntarthatóbb megoldások keresésére törekedve.
  • Kockázatkezelés: Az ESG szempontok figyelembe vétele segíti a környezeti kockázatok, így az éghajlatváltozás hatásainak kezelését, ami hosszú távon csökkenti a vállalatok sebezhetőségét. Emellett a társadalmi és irányítási kockázatok csökkentéséhez is hozzájárul, a társadalmi felelősségvállalás és az átlátható vállalatirányítás kialakításával párhuzamosan.


Az ESG kritériumok célja, hogy a vállalatok és szervezetek fenntarthatóbb és felelősségteljesebb működést folytassanak, figyelembe véve a környezeti, társadalmi és irányítási szempontokat, amelyek nem csak a fenntarthatóságot és a társadalmi felelősségvállalást segítik elő, hanem hosszú távon a vállalati érték és versenyképesség növeléséhez is hozzájárulnak.


Forrás: planbe.eco

Forrás: planbe.eco


Mi szükséges az ESG-megfeleléshez?

___________________________

Az ESG-megfeleléshez a gyártóvállalatoknak átfogó és hosszú távú stratégiát kell kidolgozniuk, amely a következő lépéseket foglalja magában:

  1. ESG-célok kitűzése: A vállalatnak mérhető és elérhető ESG-célokat kell meghatároznia, amelyek összhangban vannak a vállalati stratégiával és a fenntarthatósági törekvésekkel.
  2. Adatgyűjtés és -elemzés: Az ESG-teljesítmény méréséhez és nyomon követéséhez a vállalatnak megbízható adatokat kell gyűjtenie és elemeznie. Ehhez szükség lehet külső szakértők bevonására és speciális szoftverek alkalmazására.
  3. ESG-jelentés készítése és kommunikáció: A vállalatnak rendszeresen jelentést kell készítenie az ESG-teljesítményéről, amelyet nyilvánosságra hoz a befektetők, az érintettek és a szélesebb közönség számára.
  4. Folyamatos fejlesztés: Az ESG-megfelelés nem egy egyszeri, hanem egy permanens folyamat. A vállalatnak rendszeresen felül kell vizsgálnia és aktualizálnia kell ESG-stratégiáját és céljait, hogy lépést tartson a változó elvárásokkal és a szabályozási környezettel.


Konkrét tevékenységek (példák), amelyekkel a gyártóvállalatok hozzájárulhatnak az ESG pillérek megfeleléséhez:

  • Környezetvédelmi (E): A környezetvédelmi pillér kapcsán, az energiahatékonyság előmozdítása érdekében a gyártóvállalatok energiahatékony gyártási technológiákat alkalmaznak, miközben az energiafogyasztást folyamatosan monitorozzák és optimalizálják. A fenntartható hulladékgazdálkodás érdekében a gyártóvállalatok hulladékcsökkentő intézkedéseket vezetnek be, amellyel minimalizálják a gyártás során keletkező hulladék mennyiségét.
  • Társadalmi (S): A társadalmi pillérnek való megfelelés érdekében a gyártóvállalatok kidolgozzák saját CSR-jukat (társadalmi felelősségvállalás), amellyel nem csupán a munkavállalók jogait, munkahelyi egészségét és biztonságát biztosítanák megfelelően, hanem különböző mentorálási programokat is elősegítenének ezzel a befogadás érdekében, miközben akár helyi közösségekkel is együttműködhetnének.
  • Vállalatirányítási (G): Az irányítási pillér teljesítése érdekében a gyártóvállalatok etikai kódexet és éves jelentéseket dolgoznak ki, amelyek hozzájárulnak egy átlátható vállalatirányítási struktúra kialakításához.


Az ESG integrálása a vállalati működésbe nem csupán kötelezettség, hanem lehetőség is a gyártóvállalatok számára. Az ESG-ben élenjáró vállalatok hosszú távon fenntarthatóbbak, versenyképesebbek és sikeresebbek lehetnek.


A Wenerate szerepe az ESG célok elérésében

___________________________

A 21. század jelenlegi szakaszában az ESG szempontok egyre meghatározóbbak a modern vállalatok életében, különösen a gyártószektor berkein belül. Integrálása nem csupán a fenntarthatósági célok eléréséhez járul hozzá, hanem versenyelőnyt is jelenthet a vállalatok számára. Emellett a befektetők és a fogyasztók egyaránt előnyben részesítik az ESG-ben jól teljesítő vállalatokat, miközben a szigorodó szabályozási környezet további ösztönzőt jelent az ESG-megfelelésre.


Az ESG célok elérésében kulcsfontosságú eszközként szolgálhat a Wenerate energiamenedzsment szoftver, elsősorban környezeti (E) pillér tekintetében. A szoftver segít a vállalatok számára mérni, elemezni és optimalizálni az energiafelhasználásukat, azonosítani azokat a területeket, ahol a vállalat energiát tud megtakarítani, csökkentve ezzel szén-dioxid-kibocsátásukat és környezetterhelésüket, valamint javítva az energiahatékonyságukat, ezáltal hozzájárulva az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. A társadalmi (S) aspektust tekintve, a Wenerate által biztosított adatok akár segíthetik a könnyebb megértést a munkavállalók számára, hangsúlyozva az energiafogyasztás és a fenntarthatóság fontosságát. Emellett, a szoftver jelzéseket küld a különböző megfelelési követelmények és lehetőségek teljesítéséhez szükséges lépések megtételéről (jogi megfelelés), valamint a szoftver által nyújtott adatok és jelentések elősegíthetik a vállalat átláthatóságát energiafogyasztási szempontból, így hozzájárulva a vállalatirányítási (G) pillér teljesítéséhez. 


Amennyiben úgy gondolja, hogy cégünk segíthet az ESG szempontoknak való megfelelésben, vagy szeretne többet megtudni, kérjen ingyenes online konzultációt munkatársunktól az alábbi linken, vagy érdeklődjön e-mailben a hello@wenerate.com címen. [IDŐPONTOT FOGLALOK]


Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérdés esetén munkatársaink állnak rendelkezésére