Blog

TOP 5 EKR tudnivaló

28.11.2023.
6 mins
Photo by <a href="https://unsplash.com/@antonearth">cestsibon</a> on <a href="https://unsplash.com">Unsplash</a>

Miről lesz szó?

Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer: egy új szakpolitikai eszköz, amely a 2021-től 2030 végéig tartó időszakban évi 7 PJ új végsőenergia-megtakarítás elérését hivatott segíteni a Nemzeti Energia- és Klímatervben kitűzött cél teljesítése érdekében.

Milyen projektek számolhatóak el EKR-ben?

Minden olyan projekt elszámolható energiamegtakarítást eredményez, amely végsőenergia megtakarítással jár. Az egyetlen fontos kivétel ez alól, amikor nem végsőenergia megtakarítással (vagyis az energiaIGÉNY csökkentésével) jár egy adott energetikai fejlesztés, hanem a megmaradó igény pl. megújuló energiával való fedezésével: ilyen kivételt jelentenek a napelemes rendszerek.

Elszámolható végsőenergia megtakarítással jár minden egyéb, energiahatékonysági fejlesztés (kivétel ha egy gép/ berendezés élettartamán túl lévő cseréje nem okoz energiamegtakarítást a hatályos EU minimum energiahatékonysági szinthez képest: kifejtés a következő pontban), a teljesség igény nélkül:

  • Épületburok korszerűsítés (homlokzat, tető hőszigetelés, nyílászáró-csere)
  • Fűtési rendszer energiahatékonysági korszerűsítés (kazáncsere, hőszivattyú, szabályozás korszerűsítése)
  • Technológiai gépek (motorok, szivattyúk, ventillátorok, légkezelők) energiahatékony cseréje, korszerűsítése

Hasznos élettartam lejárta (korai csere vagy sem?)

Egyelőre még kevesen tudják, vagy kevesen figyelnek rá, hogy az EKR-ben elszámolható megtakarítások nagy mértékben függnek attól, hogy a korszerűsítendő gép/ berendezés/ rendszer hasznos élettartama lejárt-e már vagy sem. 

  • Ha még nem járt le a hasznos élettartam (hogy ez mennyi, azt az EKR jogszabályi környezete a legtöbb beruházás esetén rögzíti), akkor ún. korai cseréről beszélünk, ebben az esetben a megtakarítást a meglévő rendszer fogyasztásához viszonyítjuk.

Ha azonban lejárt már a hasznos élettartam, a jogszabályi környezet csak a hatályos EU minimum energiahatékonysági szinthez képest létrejövő megtakarítás elszámolását teszi lehetővé, ami sok esetben akár csak 10-40%-a lehet a korai cseréhez képest

Példa:

  1. Kazáncsere: egy kazán hasznos műszaki élettartama 25 év, beépítési éve 2010, tehát hátravan még 12 év a hasznos élettartamából. Ebben az esetben a beruházás korai csere, az energiamegtakarítást a meglévő kazán és az új kazán hatásfokának különbsége fogja adni.
  2. Hőszivattyú beépítése gázkazán helyett: egy kazán hasznos műszaki élettartama 25 év, beépítési éve 1990, tehát hasznos éllettartama 8 éve lejárt. Ebben az esetben a beruházás NEM korai csere, az energiamegtakarítást a hatályos, hőszivattyúk hatékonyságára vonatkozó EU-s energiahatékonysági minimum szint és a tervezett, új hőszivattyú hatásfokának, szezonális teljesítmény tényezőjének különbsége fogja adni.

Mekkora bevételre számíthatunk?

A piacon jelenleg a kötelezettek 10-15.000 Ft/GJ áron vásárolják fel az EKR rendszerben hitelesített megtakarításokat, kötelezettségük teljesítésének érdekében. Így ha rendelkezünk egy energiahatékonysági projekttel, mellyel 1000 GJ/év megtakarítás érhető el, akkor ennek energetikai auditor szervezet általi hitelesítése után ~10-15 millió Ft teljes bevételre számíthatunk (fontos tehát a megfelelő versenyeztetés, mert nagy eltérés lehet az elérhető vételárban), melyet az alábbiak csökkentenek

  • Egyéb igénybevett támogatások (pl. pályázati forrás bevonása 40%-os támogatással, szintén 40%-al csökkenti az EKR-ben elszámolható megtakarítás mértékét)
  • Energetikai auditálás, hitelesítés díja (jellemzően a projektek 40-50%-a a projekt méretétől, összetettségétől és az auditor szervezet díjazásától függően)

Várható bevétel a végfelhasználó számára 1000 GJ/év megtakarítás esetén ~7 millió Ft

Mik az EKR elszámolásig/ bevételig szükséges legfontosabb mérföldkövek?

Az energiahatékonysági fejlesztési cél meghatározása

Ez történhet külső energetikai tanácsadó bevonásával, vagy a házon belüli mérnökök és az energiafelhasználás racionalizálásáért felelős kollégák bevonásával.

Az energiahatékonysági projekt megvalósítása, kivitelezés

Energiamegtakarítás csak megvalósult beruházások esetén számolható el, tehát a kivitelezés után valósulhat meg az EKR értékesítés.

Az projekt által elért megtakarítás auditálása, hitelesítése

Ezt a folyamatot kizárólag a MEKH névjegyzékében szereplő energetikai auditor szervezet végezheti. Az auditálás során kerül megállapításra a ténylegesen (számítással alátámasztható módon) elérhető energiamegtakarítás, melynek mértékéért az energetikai auditor szervezet vállalja a felelősséget. A megtakarítás kiszámítása után következik annak hitelesítése, az EKR rendszerbe való feltöltése.

A hitelesített megtakarítás értékesítése

Házon belüli erőforrásokkal vagy külső tanácsadó bevonásával megkezdődhet a kötelezettek versenyeztetése, ajánlatok bekérése az adott megtakarítás értékesítésére vonatkozóan. A legkedvezőbb ár megállapítása és a kötelezett kiválasztása után szerződéskötéssel és a vételár kifizetésével zárul a folyamat.

Mire figyeljünk a folyamat során, min bukhat el az EKR projekt?

Korai csere esetén a kiinduló állapot dokumentálása

Amennyiben a beruházás előtti fázisban még nem került bevonásra az energetikai auditor szervezet, úgy a beruházás előtti, kiinduló állapot megfelelő dokumentálása kritikus lehet az auditor szervezet munkáját és felelősségét illetően, ezért erre érdemes minden esetben nagy figyelmet és alaposságot fordítani.

Az EU minimum követelményekről való tájékozódás - NEM korai csere esetén

Már a beruházás koncepcionális tervezése (illetve különösen a kiviteli tervezési fázis) során fontos, hogy tájékozódjunk az EU-s energiahatékonysági minimum követelményekről, egyrészt azért, hogy ezt a követelményt teljesítsük, másrészt, hogy csak akkor lesz EKR bevételünk a projektből, ha ennél jobb energiahatékonyságú rendszert építünk.

Energetikai auditor szervezet korai fázisban történő bevonása

A fenti két pont miatt és általánosságban a teljes folyamat gördülékenysége és hatékonysága miatt érdemes minél korábbi fázisban (lehetőleg már a beruházás előtt, még koncepcionális tervezés fázisban) bevonni az energetikai auditor szervezetet, akik tapasztalatukkal és energetikai szakértelmükkel hatékonyan tudják támogatni a projekt előrehaladását.



Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérdés esetén munkatársaink állnak rendelkezésére