Case studies

A szerszámgyártás energetikai támogatása

02.10.2023.
2 mins

Helyzetbemutatás

Partnerünk a szerszámkészítés és műanyag fröccsöntés területén tevékenykedik, így a szerszámgyártás során felmerülő energetikai igényekkel kereste meg csapatunkat. Ezek kiterjedtek az egyes berendezéseken végzett gyártási folyamatok energia-önköltségének pontos meghatározására, valamint az energetikai jogszabályváltozások figyelésére. Elvárás volt, hogy megoldásunk funkcióit együttesen vegyék igénybe, a maximális energiahatékonyság és a jogi elvárásoknak való megfelelés érdekében.

Megoldandó probléma

Ügyfelünk elsősorban a gyártóberendezések üzemének megfigyelését, azok hibás, munkaidőn túli működésének kiszűrését tartotta elsődlegesnek. A tevékenység több telephelyen is zajlik, így ezek energiateljesítmény-mutató (ETM) szerinti összevetése is fontos információkat hordozhatott magában.

A Vállalat méretéből kifolyólag szakreferens kötelezett, azonban ehhez a szoftver bevezetésével nem szükséges külön szolgáltató, mert a szoftverben a gyűjtött adatok alapján automatikusan elkészülnek a szakreferens jelentések is.

Megoldás

A megkereséstől számított 4 héten belül megtörtént a 22 mérőeszköz 3 ponton való telepítése. Az almérők telepítése csupán 1 napot igényelt, amelyek minősége megfelel az 1/2020. (I. 16.) MEKH rendeletnek. A munkát teljes egészében az áramkörök megbontása és az üzemi tevékenységek megszakítása nélkül végeztünk.

Ügyfelünk a befektetést nem igénylő opciót: az almérők bérlését választotta. A Vállalat számára ez nyújtotta a legoptimálisabb megoldást, mivel a bérlés keretében a havidíj összege ellenében teljes szolgáltatást nyújtunk beruházási költség nélkül.  

Eredmények

Megoldásunkkal lehetővé vált az egyes gyártósorok működésének 5 perces felbontású monitorozása. Az egyes gépekhez rendelt üzemidő beállításával az üresjáratban történő, illetve a hibás működés is kiszűrhetővé vált. Ezzel már néhány hét alatt jelentős költségmegtakarítást értek el a vállalat munkatársai. Az energiaegységköltségek pontosabb meghatározására is lehetőséget nyújt a szoftverünk, a különböző termékek előállításának paraméterei figyelembevételével. A feszültségvizsgálattal az áramminőség hibáinak felfedezése is egyszerű feladattá vált. 

Az energetikai szakreferensi tevékenységhez kapcsolódóan a jelentések is a szoftveren keresztül érhetők el, így egy helyről hozzáférhetővé vált az energiafogyasztás teljes vizsgálata. Contact

Contact us for more information!

Our staff are at your disposal for any questions