Case studies

Autóipari beszállító a széndioxidsemlegesség útján

10.09.2023.
2 mins

Helyzetbemutatás

Ügyfelünk a törvényi megfelelésen kívül a széndioxid-semlegesség elérése érdekében kereste fel csapatunkat. A Vállalat közúti jármű, járműmotor alkatrészek gyártásával foglalkozik, így az iparágban egészében tapasztalható környezettudatos tevékenység kialakítását tűzte ki célul. 

Megoldandó probléma

A telephelyen több energiahatékonyságot célzó beruházást is végrehajtottak az utóbbi időben, azonban ezek hatékonyságát konkrét számadatokkal nem voltak képesek kimutatni. Néhány csarnok esetében pedig az idősebb gépek működésének monitorozása volt kihívás. 

Megoldás

Az almérők telepítéséhez első lépésként egy adatbekérő kitöltését javasoltuk, így rálátást kaptunk a mérendő eszközök számára, teljesítményére. Következő lépésként két kollégánk villanyszerelők társaságában helyszínfelmérést biztosított, amely segítségével 100%-ban a vállalatra szabott ajánlatot tudtunk nyújtani. A szerződés aláírásától számított 1 héten belül megkezdődött az almérők 1 munkanapot igénylő telepítése, amelyek minősége megfelel az 1/2020. (I. 16.) MEKH rendeletnek. A munkát teljes egészében az áramkörök megbontása és az üzemi tevékenységek megszakítása nélkül végeztünk. Összesen 32 három fázisú mérési pontot helyeztünk el, mobilinternethez kapcsolódó központi routeres kommunikációval.

Eredmények

Szolgáltatott almérésünk keretében a kritikus fogyasztók működése monitorozhatóvá és elemezhetővé vált. Több olyan fogyasztót is sikerült detektálni, amelyeknél munkaidőn túli működés állandó szereplője volt a fogyasztásnak. Ezek felismerésével, majd a gépek üzemidő végén történő lekapcsolásával a vállalat energiafogyasztásának közel 4%-át sikerült megspórolni.

Napi, heti és havi fogyasztási kimutatások készülnek a fogyasztókra, amelyben a feszültségminőség analízis segítségével a teljesítménylekötést is vizsgáljuk. A fogyasztásvizsgálathoz kapcsolódóan a Vállalat széndioxid-lábnyomának monitorozása is megvalósult, így annak változásait naprakészen tudja követni Ügyfelünk. 

Emellett a további fejlesztések érdekében az energetikai pályázati lehetőségek figyelését és azok teljeskörű kezelését a szofveren belül továbbítjuk Ügyfelünknek.Contact

Contact us for more information!

Our staff are at your disposal for any questions